Marea Unire din 1918 a fost procesul istoric în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit în anul 1918 în cuprinsul aceluiași stat național, România. Etape preliminare au fost Mica Unire din 1859 a Țării Moldovei cu Țara Românească și dobândirea independenței în urma războiului din 1877-1878, pe fondul renașterii naționale a românilor în parcursul secolului al XIX-lea.

Unirea Basarabiei, a Bucovinei și, în cele din urmă, a Transilvaniei cu Regatul României (așa-zisul Vechi Regat) a dus la constituirea României Mari. Ea a fost scopul intrării României în Primul Război Mondial de partea Antantei și a fost favorizată de mai mulți factori istorici:

  • acțiunea politică decisivă a elitelor din Regatul României și din Austro-Ungaria în conjunctura favorabilă de la sfârșitul Primului Război Mondial
  • prăbușirea Imperiului Austro-Ungar și a Imperiului Rus
  • afirmarea principiului autodeterminării și a celui al naționalităților pe plan internațional, în contextul prezenței pe scară largă a sentimentului național în rândul populației românești.

Marea Unirea este legată inexorabil de personalitățile regelui Ferdinand, reginei Maria și omului de stat Ionel Brătianu.

 Activități la nivelul școlii:

Protocol de Parteneriat

Pe 28 marie 2018, în sala de festivități a Muzeului de Istorie din Piatra Neamț a fost semnat Protocolul de Parteneriat între Școala Gimnazilă „Ion Creangă” din Humulești-Tîrgu Neamț și Gimnaziul „Grigore Vieru” din Cernoleuca, raionul Dondușeni, Republica Moldova.

În cadrul acestui protocol, în perioada 12-13 mai 2018, am efectuat o vizită la școala parteneră, ocazie cu care am cunoscut colegii de la Gimnaziul „Igor Vieru” Cernoleuca, am participat la un program artistic al elevilor din această unitate și am vizitat Muzeul pictorului „Igor Vieru”. Foto aici

Câteva cuvinte despre Gimnaziul „Igor Vieru” din Cernoleuca. Acesta poartă numele celui mai mare pictor din Republica Moldova și ocupă o clădire mare cu un etaj, dispune de sală de festivități, sală de sport, laborator de informatică cu acces la internet, o bibliotecă cu peste 3000 de volume. Școala are un număr de 130 de elevi, nivel primar și gimnazial, care învață într-un singur schimb. Elevii de la învățământul primar primesc o masă caldă, iar cei de la nivel gimnazial pot servi prânzul contra cost. 

Muzeul „Igor Vieru” are multe asemănări cu Muzeul „Nicolae Popa” din Târpești. De cum am văzut porțile sculptate în lemn la intrare ne-am dus cu gândul la Târpești. Sculpturile din fața casei, niște „fântâni” ne amintesc, de asemenea de acele opere din curtea meșterului popular de la noi. Apoi interiorul casei, trei încăperi, adăpostesc o colecție de picturi, cărți, articole și reviste cu trimitere marele pictor. Și aici, ca și la „Nicolae Popa”, ghizi ne-au fost urmașii artistului: fiul, Roland, un sculptor renumit, și soția sa. Ambii foarte amabili și captivanți prin modul de a vorbi și de a scoate în evidență particularitățile acestui muzeu. 

Amenajare panou Centenar 100

 Începând cu luna ianuarie a început amenajarea unui „colț” destinat Centenarului. Activitatea este coordonată de dna prof. de educație plastică, Oana Grădinaru. Foto aici

Miercuri, 24 ianuarie, s-au împlinit 159 de ani de la Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza – Mica Unire. foto aici

 

Orele de educație în Caravana Unirii

Un proiect Radio România Cultural dedicat Anului Centenar

 

În Anul Centenar Radio România Cultural pornește într-o caravană de educație tetrală și muzicală în  provinciile istorice ale României: Moldova, Muntenia, Dobrogea, Oltenia și Transilvania.

Proiectul pilot va avea loc în perioada 27 – 30 mai 2018 la Şcoala Gimnazială din Mirceşti, județul Iaşi și la Școala Generală din Humulești, județul Neamț.

Programul Orele de educaţie în Caravana Unirii, care va include cunoscutele proiecte inițiate cu câţiva ani în urmă de Radio România Cultural, Ora de educaţie teatralã şi Ora de educaţie muzicalã, se adresează elevilor din ciclul primar, gimnazial şi liceal și presupune organizarea unei deplasări lunare în unul sau două judeţe, începând din luna mai 2018, urmând a fi continuat din luna septembrie.

„Am ales să mergem în localităţi unde copiii nu au acces la prea multe forme seducătoare de cultură. De asemenea, locurile pe care le-am ales pentru această caravană au rădăcini adânci în cultura României, aşa cum este cazul Mirceştiului lui Vasile Alecsandri sau Humuleştiul lui Creangă. Suntem încântaţi de deschiderea pe care dascălii de acolo ne-au arătat-o până acum şi sunt convins că echipa noastră entuziastă va oferi copiilor câteva ore de joacă prin artă pe care sper că nu le vor uita niciodată”, spune managerul Radio România Cultural, Radu Croitoru.

Elevii și profesorii vor asista la ore de teatru şi muzicã la care vor fi stimulaţi sã participe în mod direct şi real cu ajutorul echipei de realizatori, al instrumentiştilor, al înregistrãrilor de muzică şi teatru radiofonic produse de Radio România.

Vor fi câteva ateliere care se vor desfăsura în paralel la aceeaşi şcoală (două-trei de teatru şi comunicare, unul de educaţie muzicală). Atelierele vor dura între 2-3 ore.

Școala unde se implementează programul va primi cu titlu gratuit, din partea Radio România, seturi de CD-uri care includ selecţii din ciclurile de emisiuni: „Noapte bună, copii”, „Poveste de seară”, „Teatru radiofonic pentru copii” şi din înregistrările muzicale ale Orchestrelor şi Corurilor Radio.

Postul Radio România Cultural este singurul post de radio cu acoperire naţională în FM, care produce programe exclusiv culturale, difuzând producţie originală culturală şi informaţie din toate zonele culturii, la nivel naţional şi internaţional. Detalii pe www.radioromaniacultural.ro

Imagini de la activitățile desfășurate în școala noastră găsiți aici.

Despre noi pe site-ul partenerilor noștri.

În presa locală - Monitorul de Neamț

 în presa centrală - Revista culturală Leviathan

 

 

13-14 octombrie 2018 - vizita prietenilor noștri din Cernoleuca, Republica Moldova

 Timp de două zile am fost împreună cu partenerii noștrii din Republica Moldovă: reprezentanții Gimnaziului „Igor Vieru” din Cernoleuca. Aceștia au onorat invitația noastră de a participa alături de noi la o serie de activități incluse în proiectul 100 de școli din județul Neamț și 100 de școli din Republica Moldova pentru a marca 100 de ani de la Marea Unire.

Programul a cuprins activități culturale și artistice pregătite de cadrele didactice din școala noastră: lansarea ultimului număr al revistei noastre, Asul elevilor (ajuns la nr. 56, ISSN 2285-9829), istoricul școlii, cântece și poezii, dans și expoziții de pictură cu temele Unirea și Creangă. Au urmat câteva obiective turistice și culturale de care s-au bucurat cele 8 doamne profesoare și cei 5 elevi care au făcut deplasarea la Tîrgu Neamț: Parcul Natural Vânători - Neamț, Rezervația de Zimbri „Dragoș-Vodă”, Mănăstirea Neamț, Mănăstirea Agapia, Pădurea de Argint și Mănăstirea Varatec, Mănăstirea Sihăstria (cu mormântul părintelui Cleopa Ilie), Mănăstirea Secu, Casa Memorială „Ion Creangă” din Humulești, Cetatea Neamțului.

Folografii găsiți aici.

 

 

1 DECEMBRIE 2018 - CENTENARUL MARII UNIRI

 

 

 

1 decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal din istoria României, datã la care Marea Adunare de la Alba-Iulia voteaza unirea Transilvaniei cu România, totodată cerându-se un singur stat naţional. Cu toate acestea, primul pas a fost făcut, de fapt, între 21 noiembrie-4 decembrie 1918. Când Sfatul Ţării din Basarabia a proclamat Republica Democratică Moldovenească. Apoi, la 24 ianuarie se adoptă declaraţia de Independenţă.

 Adunarea Naţională de la Alba Iulie a adoptat o rezoluţie în care este atestată unirea tuturor românilor din Transilvania şi Banat cu România. La 1 decembrie 1918, politicianul Vasile Godiş a citit rezoluţia Unirii: „Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre.”

 Legea Unirii a fost ratificată prin decret de lege, la 11 decembrie 1918 de cãtre regele Ferdinand, fiind votatã de Adunarea Deputaţilor în şedinta din 29 decembrie 1919.

 Elevii și cadrele didactice din școala noastră au marcat această zi printr-o serie de activități desfășurate în sala de sport: 

 - Semnificația istorică a zilei de 1 Decembrie 1918, dna prof. Hotea Vasilica

 - Cântece și poezii istorice interpretate de elevii de la clasele I-VIII, Dna consilier educativ, Apetrei Ana, dna inv. Croitoriu Cezara, dl inv. Boancă Valeriu, dna. înv. Blohat Daniela, dna prof. Frențescu Alexandra, dna prof. Luca Maricica, dna prof. Damian Claudia, dna prof. Marian Elena, dna prof. Drugău Mariana, dl prof. Borș-Humulescu Ciprian

 - scenete, elevii claselor a VII-a și a VIII-a.

 Felicitări elevilor și cadrelor didactice care s-au implicat în organizarea acestui eveniment.

 foto aici

 

 

Performanța se obține prin muncă și dăruire